Geeks With Blogs

Tangible Thoughts SharePoint, MOSS? and all the other questions

Had issues debugging a web application on Vista, it kept complaining that Integrated Authentication was necessary. So goggled around and came across this post on Rick's Strahl's blog, and decided to install VS2005 SP1. The VS2005 SP1 setup experience in my case was horrible. it ended up being a memory hog brought the machine down to near halt, and that was just the setup initialization. I would advise folks to run the setup overnight if all they got is 1GB of Ram on their Vista boxes/notebook.

So anyways coming back to Web Debugging on Vista, the first complaint was Windows Authentication which is not installed by default on IIS7. (Oh yes, before anything you need to install IIS 6 Compatibility mode onto IIS7 i.e. Control panel -> Programs -> Turn Windows Features On and Off -> Internet Information Services -> Web Management Tools -> IIS6 Compatibility)

So go to Control panel -> Programs -> Turn Windows Features On and Off -> Internet Information Services -> World Wide Web -> Security -> and Check Windows Authentication.

Vs2005 will then complain that an authentication error occurred when you try to start debugging.

As Rick mentioned VS2005 SP1 is supposed to enable the Web Debugger to attach to ASP.net on the integrated pipeline, but that doesn’t work, the alternative as was pointed in comments on Scot Guthrie’s blog (i.e. run the web application under the classic mode in the application pool's config.

Edit: Mike has guided step by step instructions on how to setup VS2005 for debugging Web Apps, thanks for the link Scot

Further details; check ScotGu's post and MSDN VS2005 Vista Issues page.

tags: , , ,

Cross-posted from tariqayad.com

Posted on Friday, December 29, 2006 9:24 AM Photography | Back to top


Comments on this post: VS2005 Web Debugging in Vista

# re: VS2005 Web Debugging in Vista
Requesting Gravatar...
Mike has a good post that details all of the steps you should follow to enable debugging: http://mvolo.com/blogs/serverside/archive/2006/12/28/Fix-problems-with-Visual-Studio-F5-debugging-of-ASP.NET-applications-on-IIS7-Vista.aspx

Hope this helps,

Scott
Left by scottgu on Dec 29, 2006 3:41 PM

# re: VS2005 Web Debugging in Vista
Requesting Gravatar...
Very slow response when debugging Web App using VS2005 on Vista. I can debug but the performance is slow, to F10 from line to line takes 7 seconds. But only on large web app's. Works fine on small test web apps.
Left by Gary on Sep 08, 2007 11:13 AM

Your comment:
 (will show your gravatar)


Copyright © Tariq | Powered by: GeeksWithBlogs.net